Din moment ce prin asigurarea obligatorie de locuință nu poți acoperi decât cutremurele, inundațiile (dar nu orice fel de inundații) și alunecările de teren, orice alte riscuri pot fi acoperite printr-o asigurare facultativă, încheiată în funcție de bugetul și nevoile fiecăruia. Se pot asigura riscuri precum incendiile, vandalismul, inundațiile provocate de defecțiuni ale sistemelor de apă, dar și furtul bunurilor din casă ș.a.m.d. Odată cu locuința, se pot asigura și bunurile dinăuntru.
Cei care au și o asigurare obligatorie pentru celei trei riscuri pe care le acoperă aceasta vor fi despăgubiți mai întâi prin aceasta și apoi prin cea facultativă.
Firește, există categorii de proprietari care sunt forțați de circumstanțe să aibă o asigurare mai cuprinzătoare pentru locuință. De ce și-ar face un proprietar o asigurare facultativă, totuși? Ce ar putea acoperi cu ea? Asigurarea PAD nu acoperă decât trei riscuri: cutremurele, alunecările de teren și inundațiile, nimic altceva.
Pe o asigurare facultativă se pot asigura locuințele pentru numeroase alte riscuri -- incendiul, de exemplu. Și nu doar locuința în sine poate fi acoperită prin asigurare, ci și bunuri din locuință odata cu ea .
Primul risc facultativ care se asigură, fiind și cel mai important, este acela la incendiu și explozie. Pe lângă el se mai pot asigura riscurile determinate de inundațiile de la apa de conductă, refulări, vandalism, căderi de corpuri pe clădire, furtul elementelor de construcție, alte fenomene naturale (vijelie, zăpadă, furtună, ploaie torențială etc.). Bunurile din locuință se pot asigura și ele pe polița facultativă, inclusiv la furt, precum si la riscurile mentionațe anterior. Pe lângă acestea se mai pot asigura riscurile de spargere a bunurilor casabile, riscuri provocate de fenomene electrice (cum ar fi supratensiune, fluctuații, trăznet etc.). Până și centrala termică și alte sisteme alternative de energie se pot asigura.
Se pot asigura și bunurile de valoare (care sunt excluse, în mod uzual), în mod specific și cu măsuri suplimentare de siguranță. Vorbim de bani, bijuterii, titluri de valoare, obiecte cu valoare deosebită.
Dacă ne uităm în Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor vom vedea câteva precizări importante referitoare la asigurarea facultativă. În primul rând, că a avea o asigurare facultativă care acoperă riscuri de catastrofă înseamnă să ai și una obligatorie încheiată înainte. "Societățile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuință care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD", scrie, mai exact, în lege.
În cazul în care o persoană are atât un contract de asigurare obligatorie, cât și unul de asigurare facultativă, plata despăgubirilor se face mai întâi în baza contractului de asigurare obligatorie, urmând ca pentru restul de despăgubire neacoperit plata să se facă în baza contractului de asigurare facultativă. Valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării facultative reprezintă diferența dintre valoarea totală a locuinței asigurate și valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării obligatorii, se precizează în lege.