Home»Info utile»Asigurari»Asigurarea obligatorie

Asigurarea obligatorie

PAD este asigurarea obligatorie a locuinței, publicată în legea 260/2008, care protejează persoanele asigurate împotriva dezastrelor naturale, respectiv a cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Aceste asigurări sunt încheiate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale denumită PAID.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări), acționari PAID.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României:

  • - Cutremur
  • - Inundații
  • - Alunecări de teren

 Activitatea societății de asigurări PAID în România PAID a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost în data de 15 iulie 2010.

România este o țara expusa fenomenelor naturale, în special cutremurului. Misiunea PAID este de a a oferi protectie tuturor locuitorilor în fața a trei riscuri naturale specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren, astfel incat efectele unei catastrofe sa fie minimizate atat la nivelul populatiei cat si la nivelul intregii economii.

Obiective

  • - Să oferim un produs de asigurare simplu și accesibil oricărui proprietar de locuință;
  • - Să asigurăm plata promptă a despăgubirilor în cazul producerii unui eveniment catastrofal;
  • - Să construim o rezervă financiară solidă, astfel încât România să fie protejată financiar în fața fenomenelor naturale extreme;
  • - Să reducem impactul bugetar al unei asemenea catastrofe asupra Guvernului României, astfel încât resursele publice să fie alocate reconstruirii spitalelor, școlilor și intrastructurii naționale;
  • - Să contribuim la dezvoltarea educației financiare a populației și la promovarea asigurării de locuință ca mijloc indispensabil de protecție.